donderdag 22 augustus 2013

Rivier vissen in Frankrijk

Op internet lees je alleen maar succes verhalen, je ziet alleen video ’s waarop veel vis gevangen wordt. Maar is het ook zo makkelijk als het eruit ziet? Het antwoord is: “nee”. Er zijn veel factoren waar je rekening mee dient te houden en zelfs dan is er nog geen garantie dat je vis vangt. Dit artikel gaat over onze ervaringen op Franse rivieren.

cfimage

From zero to hero

Het is donderdag 12 augustus, aankomende nacht rijden mijn vismaat en ik richting een Franse rivier die dwars door het midden van Frankrijk loopt. De afgelopen week waren we al druk bezig om de puntjes op de “i” te zetten. Ook houden we het weer in de gaten, de rivier die wij als eerste gaan bevissen is een regenrivier die zijn oorsprong kent in de bergen in het oosten. Ga je dus vissen op een rivier kijk dan niet alleen naar het weer waar je gaat vissen maar kijk ook naar het weer stroomopwaarts. Het is weer in ons geval was wisselvallig en het heeft af en toe flink geregend stroomopwaarts en dat kan betekenen dat er een sterke stroming staat.

Standaard begint ons lood bij 170g maar wees niet bang om nog zwaarder te gaan. Bij een hele sterke stroming is 170g niks en zal je snel over de 200g moeten gaan.

cfimage

170 gram is niets in volle stroming

Het voer:

Ook moet je van te voren zien uit te zoeken wat het vis- (witvis)- bestand is. Op veel rivieren zit meerval, barbeel en kopvoorn die je het leven echt zuur kunnen maken. Nadat we ons goed hadden laten informeren over het aas hebben wij kozen voor een zoete bol (scopex cream) met een goede hardheid in de maat 24mm, vismeel zou een ware stormloop van dwergmeervalletjes en kopvoorn kunnen betekenen.

cfimage

Boilies, boilies en nog eens boilies

Wij gingen ervan uit dat je met 2 personen 10kg per dag zou gebruiken, dit is nog weinig wanneer de vis op je stek zit maar het is veel wanneer ze verder trekken. Wij hadden dus 50kg bij ons voor 5 dagen vissen. Omdat wij freezerbaits hadden hebben we de boel laten vacumeren, dit gaat meestal in pakketjes van 2,5 kg, dus makkelijk mee te nemen en het blijft buiten de vriezer makkelijk 3 maanden goed. Na die 3 maanden kan je het gewoon invriezen in het geval je wat over mocht hebben. Wat betreft het voeren zelf, om de kans op witvis te verkleinen voerden we alleen met 24mm bollen en lieten we de partikels thuis! Ook hebben we gestrooid langs beide oevers over een lengte van 50 a 100 meter, onder het mom van: Laat de vis maar zoeken naar je aas.


Je onderlijn en voorslag:

Hou het simpel maar zorg dat het tegen een stootje kan. Op de bodem vind je vaak scherpe stenen, mosselen en veel troep. Vanwege de stroming zal je onderlijn ook veel in beweging zijn en de mogelijkheid bestaat dus dat je onderlijn / hooflijn beschadigt raakt. De sterkte van mijn onderlijn is daarom 13,6 kg.

De lengte van mijn onderlijnen hou ik tussen de 20 en 25 cm. Over die lengte verdeel ik 2 sinkers om er zeker van te zijn dat het niet gaat zweven.

cfimage

Simpel maar doeltreffend
Als haak kies ik voor een exemplaar met een naar binnen gebogen punt die zeer scherp is (nash fang uni). Tevens mag hij niet uitbuigen bij het zware drilwerk dus dikdradig is ook een must voor mij. Om het indraaien te verbeteren gebruik in een krimpkousje als line-aligner en een stukje silicone tube om de bol op de juiste positie te houden.

Nu de voorslag, deze moet tegen een stootje kunnen dus ga er niet op bezuinigen. Als hoofdlijn gebruik ik P-line fluorocarbon 0,40 mm met een trekkracht van 19,8 kg.

Ik koos zelf voor de Mono  Fox snagleader 0,50 mm met een trekkracht van 15,9 kg. Als er een lijnbreuk zal optreden dan is het op de onderlijn vanwege de afnemende sterktes:  19,8 kg hoofdlijn, 15,9 voorslag en een 13,6 kg onderlijn. Wat je niet moet vergeten is om ook een gevlochten voorslag mee moet nemen  omdat de meeste rivieren vol staan met water planten.


De avond van vertrek

De auto is volgeladen en de navigatie is ingesteld. De laatste check word gedaan. De alcoholtester, gevarendriehoek en het veiligheidshestje liggen voorin voor het geval dat het mis gaat. Accu voor de fishfinder en de elektromotor is opgeladen. Reserve-batterijen liggen in de tacklebox en we zijn klaar voor vertrek. Ons doel is niet om veel vis te vangen maar om verschillende wateren te verkennen voor de volgende Frankrijk trip.

cfimage

Bomvol!
Na een reis van 600 km komen we aan op de plaats van bestemming, het is  5:30 uur en het is nog donker dus we pakken rustig onze spullen uit. We hebben nog nergens andere vissers gezien, wat ons een goed gevoel gaf. Op de oppervlakte staat  een matige stroming dus ook dat ziet er positief uit.

Het eerste wat we doen wanneer het licht word is het water verkennen. Op de eerste 1.5 m van de beide oevers zijn betonnen platen gelegd die langzaam aflopen naar een diepte van ongeveer 70 cm.

Banksticks zijn dus geen optie en om de rodpod goed neer te zetten hebben we lange poten nodig. Het is dus zeer belangrijk dat je naast je rodpod ook banksticks in verschillende maten bij je hebt! Na die 1,5 m loopt het steil naar beneden naar een diepte van 2 m en dat loopt weer geleidelijk naar het diepste punt van 3,5 m. Zo ziet de gehele rivier eruit dus de meest logische plaats was strak onder het kantje onder de overliggende bomen. Aan de overkant zit een dode arm met een diepte van 1 m tot maximaal 2 m. Hier groeit veel wier maar er zijn enkele open plekken. Die voeren we dan ook ruim aan. 2 uur later liggen alle hengels erin.

cfimage

Klaar voor de strijd

Wat wij van verhalen hebben gehoord, was dat het vrachtverkeer niet extreem zou zijn dus 43 gram toplood zou moeten werken. Niet veel later kwam het eerste schip eraan. Het was een diepligger! Dit hadden wij dus totaal niet verwacht en het onvermijdelijke gebeurde dus ook, 2 lijnen werden opgezogen met als gevolg 2 verloren montages.

cfimage

De rivier
Wij hadden beter moeten weten want we hebben samen 14 jaar aan rivier - en kanaal-ervaring. We besloten dan ook meteen om alleen de overkant in de avonduren te bevissen met 2 hengels en de rest onder het eigen kantje te leggen.

Onverwacht nam in de avond de onderstroming toe waardoor het toplood ook niet meer bleef liggen. Door de pleziervaart die wel gewoon doorging in de avond moesten we met een passende oplossing komen. We pasten een truc toe die we ook vaak in Nederland doen bij sterkte stroming, namelijk 2 toploden in elkaar klikken. Dit geeft een soort grip-effect en heeft een totaal gewicht van bij 90 gram.

cfimage

De lijn bleef nu wel mooi liggen maar de avond en nacht brachten geen aanbeten op.

Dag 2, Karma is een bitch!

Omdat het meer een oriƫntatie-trip was dan een vistrip besloten we te gaan verplaatsen naar een dode arm van de rivier. Hier hadden we de avond van te voren al gevoerd en verschillende karpers aan de oppervlakte gezien. Neem dus ook altijd een goede polariserende bril mee!

Het enige nadeel was dat het vol lag met waterplanten, gelukkig waren er enkele vrije spots waar alleen zand lag. De rigs werden zorgvuldig gedropt met een handje voer erom heen.

We visten in een boog van 180 graden met 6 hengels en op verschillende dieptes. De toppen gingen dermate omhoog zodat de meeste wiervelden werden overbrugd in de lucht. Een Polyballen-systeem van strategy was handig geweest om bij ons te hebben.

Niet veel later kwam er een man naar ons toe gelopen, het was een witvisser die erg vriendelijk was. Hij stelde zich voor en vertelde dat er hier veel karper zit in de winter en het vroege voorjaar.

Dit was dus nuttige informatie die we zonder te verkassen nooit te weten waren gekomen.

cfimage

Riviervissen in Frankrijk deel 2

Omdat de vissen overdag aan de oppervlakte lagen ging Stephan  erop uit in zijn boot met een zig-bug. Dit bleek een juiste zet want niet veel later kwam hij terug gevaren met de eerste vis.

Helaas bleek het een zieke vis die niet moeders mooiste was. Zijn bijnaam werd dus ook “Zombie”.

Het schepnet waar we deze vis mee hadden geschept hebben we de rest van de trip niet meer gebruikt en thuis meteen ontsmet.

cfimage

De eerste is binnen!

Niet veel later ging de eerste hengel op de steunen ervan door. Om er voor te zorgen dat de vis niet ging vast zwemmen werd het drillen vanuit de boot. Riviervissen zijn sterk dus het was 30 minuten zweten in een bootje van 1,80 m en 2 man. De 2e vis was een feit met een gewicht van 11.1 kg!

cfimage

Een pracht van een vis

Nu opnieuw de hengel uitvaren naar dezelfde plek en nog vol met adrenaline stapte ik in de boot.

En ging ik staand de hengel uitvaren zodat ik goed in het water kon kijken op zoek naar meer vis.

Een stomme beslissing want ik verloor mijn evenwicht en viel in het midden van de rivier in het water. Stephan kwam niet meer blij van het lachen en pakte snel zijn camera.


“Bedankt maat, maar Karma is a bitch ;)”

De verwachtingen van de nacht waren hoog en door de vermoeide dagen gingen we vroeg slapen.

Midden in de nacht hoorde ik de Fox RX van Stephan afgaan gevolgd door een plons en veel schelden. Ik strompel uit mijn tent en zie Stephan in het water liggen. Hij was aan de kant uitgegleden en landde op zijn hengels die op steunen half in het water stonden. Door zijn ongelukkige landing was de hengel met de vis eraan van de steunen gekomen en het water in geschoten.

“Kut daar gaat mijn hengel, die vinden we nooit meer terug. En het ergste is dat de vis ermee rond moet zwemmen”. Dat waren zijn woorden die erop volgden. Met de moed in zijn natte schoenen gezonken stapte hij in de boot en hoopte zijn lijn terug te vinden op de plek waar hij zijn lood had gegooid.  Wonder boven wonder raakte de lijn verstrikt in de elektromotor, hij keek omlaag en zag de vis nog zwemmen. “WOW!!! makkelijk een 40 ponder.” Maar het geluk was niet aan zijn zijde, de vis gaf een klap met zijn staart en de onderlijk brak. Zwaar verslagen kwam hij naar de kant. Hij had zijn hengel terug maar door zijn onfortuinlijke actie had hij misschien wel de vis van zijn leven gemist. De volgende ochtend kon hij weer een beetje lachen, waarop ik veilig kon zeggen:  “Karma is echt een bitch ;)”. De nacht had verder niks meer opgeleverd en in de planning stond een rivier vlak bij de Belgische grens.


Dag 3, Afspraak is afspraak

Helemaal gebroken van al het in- en uitpakken en de 3 uur durende rit komen we aan bij het door ons uitgezochte water.
Thuis hadden we via Google maps verschillende spots uitgezocht en uitgeprint zodat we wisten waar we moesten zijn.  Wat we niet konden zien was dat de kanten enorm hoog waren en onbevisbaar.
Toch vonden we een plek waar we konden zitten maar met 1 nadeel, er zit een local te vissen waardoor er maar plaats was voor 3 hengels. Na een gesprek met een terughoudende man zei hij dat hij niet de nacht zou blijven als we de volgende ochtend weer zouden inpakken. Dit was toch al onze bedoeling dus dat was afgesproken.

cfimage

Er was maar plaats voor drie hengels

Het was iets na middennacht tot een paar korte piepjes de doodse stilte doorbraken.

“piep….. piep…. Piep, piep” we wisten al genoeg, dit is witvis. Die nacht vingen we 2 kopvoorns maar niet hetgeen waar we voor kwamen. De ochtend was echter betoverend mooi, wat veel goed maakte.

cfimage

De stek

Dag 4 was aangebroken en we begonnen zoals beloofd met opruimen. De man die er van te voren zat kwam kijken en kwam een praatje maken. Hij was een stuk opener omdat wij ons aan de belofte hadden gehouden. Hij vertelde dat er regelmatig 20kg+ vissen worden gevangen en liet zelfs de trekroute van de vissen zien. Hier ging het ons om, informatie voor een eventuele volgende trip!

Dit is belangrijker dan 1x een dikke vis vangen en dan eigenlijk nog niks weten.

We besloten met deze informatie naar huis te rijden en daar een nachtje op ons thuiswater te pakken om alles rustig door te nemen.


Dag 4, Home sweet home

Laat in de middag kwamen wij aan op onze vaste stek. Het voelde heerlijk om op het vertrouwde water terug te zijn. De hengels gaan erin en het gastoestel gaat aan. Onder het genot van de ondergaande zon evalueren wij onze trip.

cfimage

Genieten

We weten nu wanneer wij waar moeten zijn. Hoe het bodemverloop is van verschillende wateren, wat voor toplood je het beste kan gebruiken, welk gewicht lood je het beste kan gebruiken, wanneer er de meeste scheepvaart is en tot hoe laat.

Met alle informatie die we hebben opgedaan kunnen we de volgende trip tot een succes laten verlopen. Investeren in een goede oriƫntatie gaat zeker vis opleveren want niet alles kan je op internet vinden. Niemand gaat geheimen prijsgeven waarom zij goed vangen en waar. Hierdoor komen veel mensen bedrogen thuis van hun Frankrijk-trip maar dat lees je niet op internet. Je ziet alleen dikke vissen en verhalen van mensen die geen nachtrust kenden vanwege de vele runs.

Ook deze nacht werd het ons niet gegund, het kwam met bakken uit de lucht en het waaide verschrikkelijk hard. In de ochtend mochten we wel 3 vissen verwelkomen.

cfimage

Stephan was de eerste met deze mooie schub van 6kg

cfimage

Snel daarna kwam er een Delkim van mij in actie en landde ik ook een 11kg wegende schub

cfimage

Ook Stephan wist er nog 1 te pakken die dag met een gewichtje van ongeveer 5kg


Een heerlijke afsluiter van een leerzame vis vakantie. “Success is about creating benefit for all and enjoying the process. If you focus on this & adopt this definition, success is yours.”


Bekijk hier ons video verslag




Geen opmerkingen:

Een reactie posten